Вегетеријанство – корак по корак

Вегетеријанство – корак по корак

Mohanji---vegan-poster1Аутор: Деви Мохан

Већина људи нема свест о томе колико храна коју уносимо у свој организам утиче на наше физичко, ментално И емотивно здравље, те свеопшти баланс И духовни мир.
Наклоност ка вегетаријанској исхрани је нешто што нам с временом природно дође јер кад искрено радимо на себи, постајемо све суптилнији, свеснији, све ближи својој истинској природи, а то је чиста, безусловна љубав која искључује насиље у сваком облику. Како полако додје до промене у свести, одједном нам нечија нога у тањиру никако више не ствара зазубице – напротив, постане нам незамисливо да једемо месо, да једемо своје пријатеље…

Јога је древна наука која нам помаже да прочистимо своје енергетске меридијане, да се ослободимо блокада које нас чине тешкима, да се полако решимо негативних импресија (самскара) које као енергетске отиске носимо ускладиштене у мишићима свог тела И тако живимо много узвишенију верзију себе. Тек када се почнемо ослобађати терета тог невидљвог пртљага можемо да искусимо лакоћу постојања у садашњем тренутку, у љубави И унутрашњој хармонији какву пре нисмо познавали.

Животиње такође у својим мишићима ускладиштују самскаре које су током болних ситуација стекле током свог живота. Ниједна убијена животиња није напустила тело радосна, него се до задњег момента плашила И опирала, те у своје мишиће усађивала самскаре. То је управо то месо које ми називамо деликатесом. Колико год да се месо пржи или кува, самскаре у њему остају…
Неко ко искрено ради Јогу (да разграничимо – то значи да Јога асане ради присутног ума у сваком моменту вежбања, са Јога Нидром И зароном у медитацију на крају) с временом спознаје колико је предиван осећај лакоће, мира и љубави која нам шири свест И чини нас срећнима без икаквог разлога. Управо то постижемо путем Јоге, Пранајаме, медитације, добротворног рада, балансиране вегетаријанске исхране и холистицког приступа животу И здрављу. У чему је смисао чистити се својих самскара и онда путем меса у себе уносити самскаре животиња, емотивни бол, фрустрацију немоћи, бес и агресију?

Увек се сетим призора војника током рата у у бившој Југославији – печење и алкохол им је била главна храна како би били сто агресивнији и сто удаљенији од своје савести.. Посветила сам свој зивот миру у свету но с временом спознала да је то могуће само путем искуствене духовности на нивоу индивидуе.. У склопу искреног рада на себи, сматрам да је вегетаријанска исхрана једна од кључних ставки у остварењу мира како у нашем унутрашњем свету тако И у спољашњем.

Као што је Паул МцЦартнеy рекао, “Кад би клаонице имале зидове од стакла, сви бисмо постали вегетаријанци”. Заиста је немогуће гледати такво насиље И остати равнодушан са пуним апетитом за месом. Но кад сечено И лепо упаковано месо на тезгама доживљавамо само као месо, без узимања у обзир читав ланац догађаја који је довео до управо тог комада меса, тек онда без проблема можемо то И појести.
Кад искључимо савест И способност разлучивања, човеку се било шта може пласирати..
Током Другог светског рата, Нацисти су већ били поцели пласирати на немачком трзисту сапуне од отопљеног сала мртвих Јевреја. Да је Хитлер победио у рату вероватно би то био један од хит производа на светском тржисту… Као И уредно упаковано месо у супермаркету, уз вешту маректиншку кампању иза тог производа сигурно би многи људи и тако нешто несвесно куповали и користили без икаквог проблема.
Управо је зато вегетаријанска исхрана сасвим природна некоме ко истински ради на себи (да се не помињу све остале предности вегетаријанске исхране сто се пробаве тиче, дужине црева човека, итд.)
Моханђи, мој муж И духовни Учитељ, каже да се потискивањем ништа не постиже И да то важи И за вегетаријанску исхрану. Ако желите постати вегетаријанац но и даље имате потребу да једете месо, пробајте ићи корак по корак – прво престаните јести црвено месо И освестите како се осећате. Потом, кад се осетите спремним оставите пилетину И ћуретину, па онда након неког времена морску храну, и на крају И јаја. Управо тако сам ја и постала вегетаријанка – током студија у Риму све висе ме привлачиле свеже салате са маслиновим уљем И балзамиком, предивне пице, пасте, супе И остала преукусна италијанска јела. Како сам откривала све укуснију И разноврснију вегетаријанску храну и пратила колико се боље И лакше осећам кад не једем месо, оно је само од себе отпало управо овим током – од црвеног меса до морске хране. Ум је постајао све смиренији, концентрација боља, а емотивне турбуленције све мање.
Када сам постала инструкторка Јоге И активно се почела бавити Јогом, морска храна и јаја су такодје нестали из мог јеловника а цитав мит о недовољном уносу протеина вегетаријанском исхраном је раскринкан. Сао Лин монаси су прави доказ нивоа фитнеса услед вегетаријанске исхране.
Љубав, чиста И безусловна, према себи И цитавој креацији, је одговор за све наше проблеме. Само кроз Љубав можемо достићи вишу свест, потпуно унутрашње испуњење И процват.
Devi-Mohan-in-PadmasanaДеви Мохан (Биба) је магистар мировних студија (Пеаце Студиес) и цертификована инструкторка Хатха Јоге. Од 2007.године свесно бира да знања из своје професије примени на нивоу индивидуе јер искрено верује да је само тако, кроз истинску трансформацију на нивоу индивидуе, дугорочни мир у свету једино могућ.
Поред два интензивна учитељска курса Хатха Yоге у Индији 2007. и 2008. год, стекла је и диплому Америчке Јога Алијансе у Србији у Јуну 2015.

Њен поглед на свет, радно искуство и образовање је космополитанске природе. Након великих животних изазова током рата у бившој Југославији, рада за Уједињене Нације, те освајања стипендија за студије у Италији и Америци (магистериј из Мировних Студија стиче на престижном Нотре Даме Универзитету у Америци 2004. год), пронашла је себе у споју Истокаи Запада, тј. примени древних источњачких знања у свакодневном животу.

По завршетку студија у Америци провела је десет година у Дубаију (Емиратима) и Оману, често путовала у Индију и Јогу држала у више земаља широм света (ЈужноафричкаРепублика, Америка, Енглеска, Индија, Уједињени Арапски Емирати, Оман, Србија, Хрватска, Македонија).
Дубоке одговоре на важна животна питања пронашла је у источњачкој мудрости, духовности која поштује све светске религије и духовне правце, но базира се на директним духовним искуствима и спознајама.
Велики извор инспирације и подршке на њеном путу је и духовни мајстор и супруг Моханђи (www.mohanji.org)

Деви Мохан је такође Председница међународне добротворне организације по имену АЦТ Фоундатион (www.actfoundation.org) и верује да је добротворни рад интегрални део истинског рада на себи. За више информација о Деви Мохан посетите њену ФБ страницу Биба Деви Мохан, а у току је издрада веб странице www.devimohan.com