srdačna vegeterijanska kuhinja

Šargarepo naša malena

Mi u TikaTaka kuhinji obožavamo šargarepu. Naročito od kada je sami gajimo na organskom imanju, oduševila nas je lakoćom kojom raste i slatkoćom kojom odiše.

Ako ste se nekad zapitali šta je to toliko slatko i ukusno u našim jelima, otkrićemo vam tajnu – bio šargarepa koja ulazi u sastav većine naših čorbi, variva, burgera i salata.

Ipak, kao u većini kuhinja, šargarepa je najbitniji sporedni sastojak jela, nekako je uvek tu, ali kao da joj ne pridajemo dovoljno značaja.

Zato smo odlučili da je učinimo kraljicom bar na trenutak, dajući joj glavnu ulogu u receptu koji je pred vama.

Šargarepa i blitva u sosu od susama

Sastojci:

½ šolje đumbira iseckanog na sitne kockice

3 šolje šargarepe iseckane na kolutove

10 tak listova blitve – beli deo iseckan na kockice, a zeleni na “špagete”

1- 2  čena belog luka

3 – 4 kašike tahinija

½ kašičice korijandera, grčkog semena, kima

cimeta na vrh kašičice

Na malo susamovog ulja propržiti đumbir i nakon nekoliko minuta dodati začine. Kada miris začina počne da se širi prostorijom dodati šargarepu, beli deo blitve i pola šolje vode. Dinstati 10-tak minuta uz povremeno dodavanje vode – da pokrije dno.

Kada je šargarepa skoro gotova (proveriti viljuškom), dodati beli luk i kuvati sve jos 4-5 minuta. Skloniti sa vatre, dodati zeleni deo blitve i umešati tahini koji će zgusnuti jelo i dati mu finu kremastu konzistenciju. Po želji dodati malo tamarija i limunovog soka.

 

Iako deluje lagano, ovo jelo obiluje hranljivim materijama.

Šargarepa je odlična za kožu spolja –  kao maska za lice, ruke, a iznutra je  štiti od ultraljubičastih zraka. Bogata je beta karotenom koji čuva naše ćelije  i podmlađuje ih.  U susamu imamo zdrave masti i puno kalcijuma. Blitva nam daje  biljna vlakna, kiseonik i vitamine – zato je ne treba kuvati već dodati na kraju.

Šargarepa je fantastičan sastojak svih sokova i smutija, pravi saveznik u dijetama i programima čišćenja organizma.

Od nje se čak može napraviti i ajvar koji neki zovu kavijar 🙂

Priuštite sebi lepu, jedru, organsku šargarepu. Tako ste sigurni da svakoga dana nešto fantastično dajete svom telu, a ono će dalje znati šta sa njom.