срдачна вегетеријанска кухиња
PORUČI ONLINE

ПРИЧА О КОРЕНАСТОМ ПОВРЋУ

Аутор: Николина Скендерија Бохнет

До сад сте могли примјетити да ја углавном кувам сезонско и регионално воће и поврће. У ово зимско доба најбоља храна коју можете добити, ако живите на Сјеверном Полу као и ја, је она која расте испод земље. Корјенасто поврће је одавно прозвано храном за “сиромашне”, а мени то и није по вољи, јер не знам ко је овом изјавом више дискриминован: ти “сиромашни” који немају ста да једу, или ове мистериозне биљке које расту тамо гдје нико не може да их види. roots1-1024x683

roots7-683x1024

Биљке које немају корјен(е) су уствари корјен сам. Држећи се својим танким и вијугавим длачицама ово корјенасто поврће је снажно повезано са мајком земљом из које директно упија минерале и воду. Ако сте икада вадили мркву из земље знате да то и није баш тако једноставно! (Вјероватно се сјећате и приче “Деда и репа”?) Нико не може да извуче дрво из земље без помоћи багера, машина, или чега већ. Када следећи пут будете стајали испод великог стабла, сјетите се да је његов корјен једнако сирок и дугачак као и његова крошња.

roots3-683x1024

roots4-683x1024

Без обзира на њезину површину која је храњена свјетлом, чврсто везане за тло својим корјењем, неке биљке могу да преживе и највеће непогоде. Доле у тами оне су снажне и стабилне, док се горе на површини мекано повијају како би се прилагодиле непредвидивој временској чуди. Што су чвршће повезане за тлом, то се флексибилније повијају изнад тла. Биљке користе своје корјење за међусобну комуникацију и тако граде читав један космос испод земље. Вјероватно сте већ пробали корјенасто поврће и притом осјетили да се свака врста одликује својим слатким окусом: цвекла, мрква, целер, итд. Осим тога, корјење је тврдо и сочно. И да напоменем, ако сте сумњали,- корјенасто поврће је подземни извор здравља. Ако тло испод којег ово поврће расте није хемијски манипулисано онда чак не морате ни да га перете прије употребе:  прстима очистите земљу и једите ово поврће са његовом читавом историјом. А, када га пресјечете на пола примјетићете да је њихов пресјек сличан пресјеку стабла.

roots6-683x1024

roots2-1024x683

roots5-732x1024

Људи такође имају корјене и ми обично асоцирамо овај појам са мјестом рођења или одрастања, са мјестом одакле потичемо. Али, одакле ми уствари долазимо? Наше сеобе су толико динамичне да олако, а понекад нужно, заборављамо и губимо мјесто на које смо некад били усађени. Живимо за будућност, штедећи за дјецу. Чак и један недужни повјетарац може да уништи нашу њежну површину, па у опоравку проводимо мјесеце и године овог драгоцјеног живота. Разболијевамо се, а не знамо од чега, свјесни да проблем морамо савладати у корјену. Међутим, ми те корјене тешко проналазимо, јер су баш тамо гдје их никада не тражимо- у нама самима. Ако желимо да се повежемо са овим животом, морамо да саградимо чврсту и здраву везу са нама самима, а то градилиште није увјек најугодније мјесто. Да би пронашли те наше корјене који нас чине стабилним, неопходно је да закорачимо у оне најтамније просторије. Толико је тога чему нас биљке могу научити! Ова супа од препрженог корјенастог поврћа, са својим слатким укусом, топлином и витаминима, ће вас повезати за земљом и дати вам осјећај да се налазите на правом мјесту, у право вријеме.

roots11-650x1024

Супа од корјенастог поврћа

Састојци (за 4 особе):

1 лук, исјечен на веће комаде 2 мркве, исјечене на веће комаде
2 мања слатка кромпира, исјечена на веће комаде
2 туровета (пашканат), исјечена на веће комаде
1/2 главице корјена целера, исјечене на веће комаде
1 корјен першуна, исјечен на веће комаде
3 гранчице мајчине душице 2 чешња бијелог лука, ситно исјецканог
1 мања љута паприцица, ситно исјецкана (по жељи)
3 кашике јаворовог сирупа (или меда, или сирупа од риже)
комад ђумбира (2 цм), ситно исјецкан, или нарендан
комад куркуме (2 цм), ситно исјецкан, или нарендан (или једна касичица куркуме у праху)
50 г бланшираних бадема, ситно исјецканих
2л воде
прегршт свјежег коријандера, или першуновог листа (коријандер је ипак боља опција)
чили пахуљице, за љутину
со и бибер, по укусу

Упутство:

1. Загријте рерну на 180 Ц.
2. На плех обложен папиром за печење ставите поврће (изузев бијелог лука, ђумбира и куркуме). Прелијте поврће јаворовим сирупом (или медом) и пеците га у рерни неколико минута, или тек толико да почне да омекшава.
3. Извадите поврће из рерне и пребаците га у већу шерпу. Додајте бијели лук, ђумбир и куркуму и прелијте све са 2л воде.
4. Кувајте поврће на високој температури док не проври, па следећих 5- 7 мин. кувајте поврће на умјереној температури.
5. Склоните шерпу са шпорета и штапним миксером измиксајте поврће док не добијете глатку, али гушћу супу. (Ако немате штапни миксер користите блендер: Садржај шерпе пребаците у блендер и блендајте га док не добијете жељену консистенцију. Након тога вратите садржај у шерпу.)
6. Зачините супу по жељи, сервирајте је врелу и декорисану бланшираним бадемима, свјежим зеленилом и, ако волите љуто, са цили пахуљицама. Мало уља од бундеве и која кап лимуновог сока су по мом мисљену тачка на и. Али ако вам је то превише рафинирано за свакодневан оброк, слободно прескочите.

roots12-1024x683

Николина Скендерија Бохнет,  аутор блога Ritual Cuisine

www.ritual-cuisine.com