Pita sa cveklom i kikirikijem

Pita sa cveklom i kikirikijem

Kada sam probala sabđi od cvekle, šargarepe i kikirikija – indijsku verziju dinstanog povrća sa puno začina, oduševila sam se idejom da postoji kuvano jelo od cvekle 🙂  Ovaj recept je nastao sasvim spontano, sa željom da cveklu pripremljenu slično kao za sabđi, upotrebimo kao nadev za pitu…Eksperiment je uspeo! Odlično ide uz humus ili sos od maslina, a još je ukusnija sutradan.

PITA SA CVEKLOM I KIKIRIKIJEM

Sastojci:
– heljdine kore 500g
– 500g cvekle
– 200g šargarepe
– 3 čena belog luka
– 3 supene kašike semena konoplje ( ili 150g kikirikija)
– 1 kašika gustina
– 1 kašičice bibera, korijandera u prahu, cimeta i grčkog semena
– 1 kašičica kurkume i origana (staviti pred kraj kuvanja)
– susamovo ulje
– morska so
– sok od pola limuna
– list peršuna
Cveklu i šargarepu narendajte a beli luk sitno naseckajte. Seme konoplje propržite na suvom tiganju dok ne potamni i pocne da pucketa, a zatim ga usitnite u mlinu ili avanu.
Na malo susamovog ulja propžite začine i beli luk, kratko i vodeći računa da beli luk ne zagori, dodajte zatim rendano povrće, malo soli, 1 dl vode i dinstajte 15-tak minuta uz mešanje. Umutite kašiku gustina u 1 dl vode i na kraju nalijte preko povrća, pomešajte i sklonite sa vatre.
Kada se nadev malo prohladi dodajte limun i pomešajte.
Ređajte po 2-3 heljdine kore, pa nadev od cvekle na koji ćete posuti seme konoplje (ili kikiriki), tako da imate ukupno 3 sloja nadeva a završavate sa 2 kore.
Bitno je da svaku koru natopite vodom a kada završite pitu izbockajte je čačkalicom kako bi ispario višak vode.
Peći oko 50 minuta na 180 stepeni.
Pre serviranja naseckajte list peršuna i pospite po piti.