срдачна вегетеријанска кухиња
PORUČI ONLINE

ДЕХИДРАТАЦИЈА ОРГАНИЗМА

АУТОР: ПРОФ.ДР СТАНИША СТОИЉКОВИЋ

Раније је дехидрираност била најчешће лети због високеProf-stojkovic температуре. Примећујемо да се и зими јавља дехидрираност иако је спољна температура ниска. То говори да карактер хране, додаци попут нових хемијских супстанци, међу њима најчешће адитиви итетако врше дехидратацију организма. Под дехитратацијом организма најчешће осећамо као жеђ. Међутим дехидратација ћелија и физиолошких течности је скривена и она је већа опасност. Зими примећујемо да је кожа сува и дехидрирана. Испијање течности некада угаси жеђ, али веома тешко балансира дехидратацију ћелија и физиолошких течности. Зато је треба сагледати холистички. Дехидтратцију можемо решавати карактером конзумиране хране, испијањем течности али и влажењем коже.
Када говоримо о дехирираности организма, најчешће мислимо на недостатак воде, заборављајући пратеће компоненте воде, минерале, хормоне, ензиме и др… Поред воде коју физички губимо из тела, често се у телу јавља такозвана “заробљена” вода која физиолошки није активна. Њу најчешће производе савремени напици, лекови, слаткиши, сухомеснати полутрајни и неки млечни производи…Често и поред велике количине течности коју унесемо ми смо и даље жедни. То значи или да је организам пун “заробљене” воде, или пак унешене течности садрже додатке који нас навлаче на жеђ…
Најбољи облик воде коју организам уноси је жвакањем свежег воћа и поврћа нашег поднебља. Такозвани јонски облик воде из свежег воћа и јестивог поврћа је лако усвојив, биоактивам, удружен са пљувачним жлездама, минералима и ензимима. знатно ефективнији од многих сокова и напитака. Миксирањем неких врста воћа и поврћа интензивира се оксидација и деструкција водоник пероксида, што умањује нутритивност истих. Поједите краставац и попијте микисрани сок од краставца. Приметићете разлику.
Активност воде у организму је као и активност ума:
“Активност ума не краси човека ако је не прати правилност закључака. Није добар сат који брзо ради већ који правилно показује време”. Вовенарг Лyук де Капе
Летњи период је типичан за дехидрирање организма, осећај жеђи али и многих других симптома у зависности од количине течности коју смо изгубили. Температура је лети висока, доста се крећемо, што доприноси већем губитку течности из организма. Сама жеђ је закаснели сигнал дехидратације организма. Често помињемо застареле дехидрататоре, за које знају и врапци на грани: алкохолне напитке, кафу, чајеве…., као течности који подстичу избацивање течности из организма. Многи лекови су типични диуретици, стимулишу измокравање. Измокравањем, знојењем и дисањем се не губи само вода, већ и многи минерали и друге градивне и транспортне материје. То нам говори да само налевање водом или соковима не може решити трајно проблем дехидратације организма. Многи индустријски производи од сокова, слаткиша – издвајам сладолед, тестенине, кекс, слане грицкалице имају адитиве који везују воду и спречавају њену виталну функцију у организму. Приметили смо да када пијемо неки напитак ми још више осећамо потребу за њим. Морамо имати у виду да је комерцијализација производа нарасла до те мере да многе течности изазивају жеђ. Дакле многи додаци соковима, сладоледу, слаткишима, сланим грицкалицама захтевају огромну количину воде за њихову пераду. Организам може да има воду која није у функцији, већ је заробљејна у орговарајућим физиолошким течностима. Такав организам је стално жедан.
Да би вода као унешена течност била лакше упослена у нашем организму најбоље је да је уносимо преко свежег поврћа пре свега краставца, свежег сезонског воћа и то два сата после оброка или сат времена пре оброка. Наши стари су влажили тело валажном крпом натопљеном у разблажено сирће. pH вредност коже је благо кисела, зато кожу треба влажити разблаженим раствором сирћета и витамина C – из лимуна на пример. Кожу можемо влажити и хладним чајем од шипурка. На тај начин се поред воде преко коже уносе и минерали и друге хранљиве материје. Купање у слаткој или сланој води један је од најбољих начина хидратације организма.
Благи симптоми дехидратације се манифестују као:
• Главобоље сличне мамурлуку
• Губитак или недостатак способности концентрације
• Грчеви у мишићима
• Изненадни осећај визуелног снега
• Смањен крвни притисак и вртоглавицу или чак несвестица у стојећем положају
• Смањена запремина урина
• Изражено тамна мокраћа
• Необјашњив умор
• Раздражљивост и нервоза
Тежи симптоми хроничне дехидрације могу манифестовати као:
• Сува кожа
• Губитак апетита
• Опстипација
• Делиријум
• Отицање језика
• Несвестица
• У екстремним случајевима, смрт
• Спортисти, који дехидрирају више од 2% могу смањити учинак до 30%. Имају ниску издржљивост, убрзан рад срца, повишену телесну температуру, и брзо замарање.
• Тестови крви могу показати висок ниво албумина
На око 5% до 6% губитка воде, особа може да постане јако уморна или поспана, са израженим главобољама или мучнином, а могу да осећају пецкање у удовима. Симптоми постају све озбиљнији са већоим губитком воде. Срце и дисање се убрзавају да би се надокнадило смањење запремине плазме и снижен крвни притисак, док телесна температура може да порасте због смањеног знојења.
Са 10% до 15% губитка течности,
• Мишићи могу постати дехидрирани
• Кожа се може осушити са израженим борама због недостатка нормалног ригидног стања ћелија, (изазване спољашњим притиском воде сваке ћелије на мембрани, стање познато као Тургор коже)
• Осећај дима испред очију
• Мокрење ће бити знатно смањено и може постати болно
• Могући почетак делиријума
Губици воде већи од 15% су обично фатални.
Савет за летње дане. Пре подне не уносите тестасте производе, суво воће и млечне производе. Нека доручак буде свеже сезонско поврће комбиновано са неким семењем, уљем, и сл. После доручка (сат до два), можете узети сезонско воће.
Махмата Ганди је рекао: Жваћите вашу воду и пијте вашу храну. Сам чин жвакања је један од битних елемената да спречите дехидрираност организма.
Неке изреке о води:
„Вода је покретач природе.” Леонардо да Винчи

„Ко не брине о води не брине за боље сутра.“ Стара ирска пословица
„Заборављамо да циклус воде и животни циклус представљају једну целину.“ Жак Косто
„Хиљаде људи живело је без љубави, без воде ниједан.“ В.Х. Ауден
„Тек када је бунар празан, схватимо колико нам је вода важна.“ Бенџамин Френклин
“Више је савршенства у капи воде, негу у било којој машини коју је човек направио”, Алберт Ајнштајн

Проф. др Станиша Стојиљковић, шеф Катедре за еколошко инжењерство Технолошког факултета у Лесковцу, предавач Екологије организма у школи јавног здравља Медицинског факултета у Београду. Оснивач фирме Shenemil   http://www.shenemil.rs/