srdačna vegeterijanska kuhinja
PORUČI ONLINE

Čoko šljive punjene orasima

…savršena poslastica za hladnije dane…  jeste malo zahtevnija priprema, naročito ako sami krckate orahe 🙂 …ipak, lepo je priuštiti sebi jedno mirno, ušuškano popodne kada uz neku finu muzikicu napravite gomilu čoko šljiva za prijatelje…nagrada je videti ih kako žvaću punim ustima, doživljavajući pravu ekstazu usled najrazličitijih ukusa, oblika i savršene domaće čokolade koja se topi ……

Sastojci:
~ 20 suvih šljiva bez koštica
~ 20 kom očišćenih oraha (polovine)
~ domaća čokolada
~ đumbir, cimet, čili u prahu

Izdubite šljive prstima kroz rupice koje na njima već postoje, a zatim u taj prostor ubacite orahe. Napravite čokoladu ili istopite onu sa visokim sadržajem kakaoa, ubacite začine (čili opciono koristite za jedan deo šljiva), a zatim svaku šljivu umočite i poređajte na papir za pečenje. Ostavite na hladno mesto oko pola sata da se čokolada stegne, i gosti mogu da stignu 🙂

Nugat ( vegan čokoladni krem)
~ 1 šolja pečenog lešnika, 66747e_fc730382c9474b429f1b37es4b504fe49-2
~ 1 šolja malteksa,
~ 1 šolja kakaoa, malo vanile (ili cimeta, kardamona),
~ potrebi malo pirinčanog mleka ili vode (limunovog ili narandžinog soka)
Lešnike samleti u prah.
Rastopiti ječmeni slad (sa teglicom) u toploj vodi. Prebaciti ga u malu šerpicu sa debelim dnom, zagrejati ga i dodati lešnikae i na kraju kakao. Sjediniti snažno u krem. Po želji odrediti konzistenciju, uz dodavanje vode ili mleka. Kada se ohladi bice znatno gušći.